Eski zamanlarda bayram ve diğer şenlikler esnasında Anadolu’nun her bölgesinde kurulan bayram şenlikleri minyatürlere de konu olmuştu. Bayram, tüm şehre neşe, eğlence ve coşkunun gelmesi anlamına gelirdi.
Çocuk eğlenceleri için belirli yerlere kurulan bayram yerlerinde sallangaç, dolambaç adı verilen oyuncaklar vardı. Çocuklar, yollarını gözledikleri bayram ve tatillerde anne-babalarının kiraladıkları at arabasıyla bayram yerine giderler, bayram harçlıklarını buraya harcayarak eğlenirlerdi.
Sallangaç, uzun yay gibi olup karşılıklı iki kişinin ayaklarıyla yerden kuvvet alıp birbirlerini havaya kaldırdıkları oyuncaktı. Dolambaç ise 7 - 8 kişinin aynı anda binebildiği, yuvarlak biçimde, üst tarafından zincirlerle tutturulmuş bir oturak vasıtasıyla binilen, yan tarafındaki kolun bir kişi tarafından çevrilmesiyle dönen bir oyuncaktı.
Malzemeleri ahşap olduğu için sallangaç ve dolambaçları daha çok direkçiler kurar ve şenliğin bitmesinin ardından sökerlerdi. Bu oyuncaklar, orayı kuran kişi tarafından yönetilirdi.