Hallaç

(Pamukçu)






Hallaç veya yerel deyimle ”pambıkçı” esnafı yatak, yorgan, yastık ve minder gibi eşyalarda bulunan ve kullanılmaktan dolayı birbirine geçerek sertleşmiş pamukları; hallaç yayı (esnek ağaç dalının üzerine koyun ve keçi bağırsağından), çubuğu ve ilat (tokmak) gibi aletler kullanarak eski esnek haline getirme işini yapan esnaf grubudur.

Pamuklar kullanıldıkça, zaman içinde sertleşir, bu nedenle ara sıra bir hallaca attırmak gerekirdi. Her ailenin senede bir ya da iki kez iş yaptırdığı hallaçlar; sabit veya seyyar olarak çalışırlardı.

Evinde pamuklu eşyaları olanlar seyyar hallaçları bulurlardı. Hallaçlar, hayat adı verilen yerde eski tip yay ve tokmakla, ya da üzerinde iğneler bulunan tarak makinesiyle yünün veya pamuğun liflerini açar, içindeki toz ve çöpleri ayırarak eskisi gibi temiz hale getirirdi. Pamuk, bu işlem sayesinde havalandırılır, birbirinden ayrılarak yumuşak hale gelirdi.

Bir de dükkanları mahalle aralarında yer alan hallaçlar vardı. Hallaç ve tokmağı ile bazen yazlık cüdele ve yorganda, bazen de yastıklarda kullanılan pamukları havalandırır ve kabartırlardı.